Podologija

Poliklinika_Manola_spiralna_dinamika (7)
,

Spiralna dinamika

Koncept spiralne dinamke je osmišljen prije 20 godina od strane liječnika i fizioterapeuta a temelji se na analizi i dijagnostici problema lokomotornog sustava u kretanju.
poliklinika manola hallux valgus rtg
,

Hallux valgus

Hallux valgus (čukalj – narodni naziv) se smatra najčešćom deformacijom stopala. Hallux valgus je iskrivljenje palčane kosti stopala. Baza palčane kosti bježi prema van, a vrh te kosti ide prema unutra pritiščući ostale prste.
poliklinika manola nokatna korekturna kopca
,

Nokatne korekturne kopče

Nokatne korekturne kopče su medicinsko-podološka pomagala namijenjena korekciji i liječenju problematike noktiju; prvenstveno noktiju na nogama. Ispravnom primjenom korekturnih kopči mogu se izbjeći nepotrebni kirurški zahvati.
polikliika manola nokti
,

Kurje oko

Kurje oko je rožnata izraslina koja nastaje usljed usljed nepravilne statike stopala ili usljed ponavljane traume (pritisak i trenje) između nožnih prstiju ili između prstiju i obuće. Simptomi kurjeg oka su opipljiva rožnata izraslina uz bol prilikom hodanja. Ponekad su simptomima pridruženi i znakovi upale: otok, toplina i crvenilo.
poliklinika manola fotoepilacija
,

Retronihija

Nastaje najčešće uslijed ponavljane traume uzrokovane nošenjem neadekvatne obuće koja "gura" nokat unatrag i gore. Dolazi do upale na mjestu proksimalnog nokatnog nabora uz vidljiv rast novog nokta ispod starog. Distalni rub nokta najčešće dobro prijanja uz nokatni krevet, a rast nokta nije primjetan jer novi nokat raste ispod starog. Dolazi do začaranog kruga upale proksimalnog nabora nokta uz stvaranje piogenog granuloma, granulacije i žućkaste obojanosti nokta. Druga potvrda dijagnoze retronihije je prestanak rasta nokta-pacijent navodi da duže vrijeme nije imao potrebu skraćivanja zahvaćenog nokta.
poliklinika_manola_kinesio_taping
,

Taping metoda kod nokatnih oboljenja

Kinesio taping je metoda rehabilitacije osmišljena da bi olakšala i ubrzala procese zacjeljivanja dajući podršku i stabilnost mišićima i zglobovima. Taping se primjenjuje i u podologiji kao metoda liječenja bolesti stopala i nokatnih oboljenja.
poliklinika manola_dijabeticko stopalo
,

Ragade

Ragade su puknuća kože na stopalima i / ili rukama. Radi se o učestaloj kožnoj manifestaciji koja se javlja u oko 10 % odrasle populacije. Žene imaju veću predispoziciju za nastanak ragada. Klinički se ragade manifestiraju kao bolna puknuća kože koja nastaju ograničeno na dlanovima ili tabanima, češće u zimskim mjesecima. U težih oblika ragade mogu krvariti i time predstavljaju moguće ulazno mjesto za infekciju. Uzroci nastanka ragada su: genetska predispozicija, konstitucija (pretilost), nošenje neadekvatne obuće, suha koža, postojeća bolest kože (psorijaza, atopijski ekcem...) i učestali kontakt s vodom.