fbpx

Psorijaza

Psorijaza je vrlo česta bolest kože. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Ključni događaj u nastanku psorijaze je poremećena regulacija T stanica koja dovodi do Th1 dominirajuće upalne reakcije. Genetski čimbenici su također vrlo bitni u nastanku bolesti. Kod psorijaze dječje dobi, streptokokni antigen je najpoznatiji okidač bolesti.

Klinička slika:

Klasična promjena neliječene psorijaze je crveni plak s debelom ljuskom srebrne boje. Klinički spektar može značajno varirati. Dio pacijenata može imati svega nekoliko promjena na karakterističnim mjestima, kao što su koljena, laktovi, donji dio leđa, vlasište. U težih oblika promjenama je zahvaćen veći dio tijela. U ovih pacijenata promjene započinju kao manje, crvene mrlje s tanjim ljuskama, koje se povećavaju, međusobno spajaju te ponekad prekrivaju cjelokupnu površinu tijela (psorijatična eritrodermija). Psorijaza može zahvatiti nokte, dlanove, tabane, anogenitalno područje. Promjene mogu biti pustulozne (gnojne). Kobnerov fenomen se često vidi kod psorijaze. To je pojava novih, psorijatičnih promjena na mjestima traume (ožiljak nakon operacije, iritacija kože). Tijek psorijaze je kroničan (poboljšanja i pogoršanja).

Kod djece se najčešće vidi tzv. guttata psorijaza (promjene su veličine kapi) a isprovocirana je streptokoknom infekcijom, najčešće ždrijela. Klinički se ovaj oblik psorijaze manifestira malim, crvenim i ljuskavim promjenama koje su gusto raspoređene po trupu, licu i vlasištu. Kod male djece psorijaza može započeti u anogenitalnoj regiji i tada se često zamijeni s pelenskim osipom. Najčešća sistemska komplikacija psorijaze je psorijatični artritis koji se češće vidi u odraslih. Svrbež je kod psorijaze prisutan u 20-40% oboljelih.

  1. Njega kože i liječenje

Obzirom da suhoća kože i iritacija mogu potaknuti ponovnu pojavu psorijatičnih promjena, njega kože kod psorijaze je vrlo važna.

Primjena uljnih kupki i krema (losiona) za njegu suhe kože je temelj održavanja i njege kože kod oboljelih od psorijaze.

Uklanjanje ljuski

Kako bi promjene na koži bilo lakše liječiti, potrebno je ukloniti ljuske koje se nalaze na površini psorijatičnih žarišta. Za uklanjanje ljuski najčešće se koristi 3-5% salicilna mast koja se primjenjuje 1-2 puta na dan tijekom 3 dana. Primjena salicilne masti se ne preporuča za veće površine, niti za djecu mlađu od 3 godine.

Antralin

Najučinkovitiji preparat za liječenje psorijaze je antralin. Ima citostatski učinak kojim se postiže brz i dugotrajan terapijski odgovor. S druge strane zbog moguće iritacije vrlo je bitno da se terapija provodi pod nadzorom liječnika-dermatologa koji ima iskustvo u radu s antralinom. Zbog iritacije antralin se često primjenjuje kao “short contact therapy” odnosno psorijatična promjena se namaže antralinom, ostavi 5 minuta i ispere. Svaka 3 dana dužina kontakta s antralinom se postupno povećava.

Analozi D vitamina

Analozi D vitamina primijenjeni lokalno stimuliraju diferencijaciju keratinocita i blokiraju njihovu proliferaciju. Primjenjuju se kao calcipotriol ili tacalcitol za liječenje ranih psorijatičnih promjena. Zbog mogućnosti hiperkalcemije koncentracija i tretirana površina moraju biti pod strogim nadzorom liječnika-terapeuta. Calcipotriol se ne preporuča primjenjivati kod djece mlađe od 6 godina; tacalcitol ne u mlađih od 12 godina.

Lokalni kortikosteroidi

Primjena lokalnih kortikosteroida se ograničava za liječenje malih površina kože zahvaćenih psorijatičnim promjenama. Najčešće se preporučaju za liječenje promjena vlasišta, noktiju, dlanova i tabana. Ne preporuča se dugotrajna primjena KS na lice, pazuhe i anogenitalno područje.

Katrani

U prošlosti su se katrani samostalno ili u kombinaciji sa UV svjetlom obilato koristili. Danas se, zbog dokazane kancerogenosti i nepraktičnosti primjene ne preporučaju.

Fototerapija

Ukoliko lokalna terapija nije učinkovita; u liječenju psorijaze se preporuča primjena UV svijetla-fototerapije (narrow band 311 nm).

Fototerapija se obično kombinira sa antralinom ili analozima D vitamina.

Kod djece, fototerapija se treba izbjegavati zbog rizika nastanka melanoma ili tumora skvamoznih stanica koji su značajno učestaliji kod pacijenata koji su opetovano bili na fototerapiji.

Sustavna terapija

Antibiotici mogu biti učinkoviti u liječenju guttata psorijaze. Sistemski kortikosteroidi nisu prikladni za liječenje psorijaze. Methotrexat se primjenjuje za liječenje teških oblika psorijatičnog artritisa. Oralni retinoidi se primjenjuju za liječenje psorijaze odraslih ali s oprezom. Zbog mogućeg utjecaja na okoštavanje ne preporučaju u liječenju psorijaze kod djece.

Biološki lijekovi su novi izbor u liječenju pacijenata s teškim oblikom psorijaze i kod oboljelih od psorijatičnog artritisa.

  1. Psorijaza i pridružene bolesti

Brojna istraživanja potvrđuju povećani infarkt rizika u odraslih osoba oboljelih od psorijaze. Istraživanja potvrđuju da su u psorijatičara dobi> 35 godina nerijetko povećane vrijednosti kolesterola, triglicerida, GUK-a, HbA1c. Stoga je ove parametre potrebno redovito kontrolirati.