fbpx

Utječe li hrana koju jedete na akne?

Odavno je predmet brojnih rasprava utjecaj hrane na pogoršanje akne.
Postoji nekoliko namirnica koje su u znanstvenim studijama pokazane kao čimbenici koji pogoršavaju akne. Rezultati istraživanja ukazuju da pretjerana konzumacija mlijeka, osobito obranog mlijeka može pogoršati akne. Prehrana  bogata šećerima i prerađenom hranom također može pridonijeti nastanku akni. S druge strane niska razina vitamina A, C i E, cinka i selena može pridonijeti stvaranju akni.


Istraživanja pokazuju uzajamnu povezanost između uzimanja prerađene hrane i nastanka akni. Nakon obroka bogatog prerađenom hranom, dolazi do porasta inzulina; povišena razina inzulina, rezultira porastom razine androgena, koji je potiče nastanak akne.
Hraneći se zdravom, uravnoteženom prehranom koja je siromašna šećerima i  prerađenom hranom, a bogata voćem, povrćem , cinkom, C vitaminom i probioticima, izvrstan je pristup kojim ćete značajno pridonijeti zdravlju Vaše kože.

Koristite ove ideje kao polazište i naše preporuke;

  1. Jedite cijelovite, ne prerađene namirnice.
  2. Jedite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama iz ribe, morskih plodova, divljači, voća. Izbjegavajte omega-6 iz biljnih ulja
  3. Konzumaciju obranog mlijeka svedite na minimum
  4. Jedite dovoljnu količinu mesa; crvenog ili bijelog
  5. Jedite čim više orašastih plodova
  6. Konzumirajte fermentirane mliječne proizvode  – namirnice koje su bogate korisnim probioticima za zdravlje crijeva.