fbpx

Virusne bradavice

Virusne bradavice su česta zarazna bolest kože. Mogu se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Češće su dječjoj dobi i javljaju se u 5-10% te populacije. Uzrokuje ih humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 različitih tipova HPV-a koji uzrokuju različite oblike bradavica. Bradavice se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu kože ili sluznice; mogu biti pojedinačne ili multiple.

Stanja koja pospješuju nastanak bradavica su hladnoća okrajina (ruku i nogu), pojačano znojenje, oslabljeni imunitet, atopijski dermatitis, suha koža. Širenju infekcije virusom HPV-a pogoduje boravak u vlažnim prostorijama npr. sauna, tuš, bazen.

Tablica 1. Bradavice: zahvaćeni dio tjela i tip HPV-a.
Dio tijela i oblik bradavicaHPV tip-uzročnik
prsti: obične bradaviceHPV tip 1, 2, 4
HPV tip 3 ili 10
gornji dio šake: obične bradavice ili zaravnjene bradavice
HPV tip 1, 2, 4; HPV tip 3 ili 10
uz nokat ili ispod nokta: obične bradavice
HPV tip 1, 2, 4 ili 7
dlanovi: obične bradaviceHPV tip 1, 2, 4 ili 7
stopala: obične bradaviceHPV tip 1, 2, 4 ili 7
oko očiju: končaste bradavice
čelo, lice: zaravnjene bradavice
HPV tip 3 ili 10
genitalno: kondilomi, bowenoidna papulosa
HPV
↑rizika tip 16, 18, 31, 33
↓rizika tip 6, 11
usna šupljina: oralna papilomatoza
HPV tip 13 ili 32

Klinička slika

“Obične bradavice” (verrucae vulgares) su najrasprostranjeniji oblik HPV infekcije. Posljedica su infekcije kože HPV-om tipa 1,2,4 ili rjeđe tipa 7. Ukoliko su smještene na dijelu tijela koji nije izložen pritisku (gornji dio šaka, ruke, noge ) izgledaju kao polukuglaste promjene u boji kože; u početku glatke, potom hrapave, papilomatozne površine s vidljivim crnim točkama koje nastaju kao posljedica krvarenja dermalnih kapilara u tkivo bradavice. Bradavice su najčešće smještene na prstima i na gornjoj strani dlanova.

Bradavice na stopalima (verrucae plantares) su gotovo uvijek ravne u početku, uslijed jakog mehaničkog pritiska. Manifestiraju kao zaštitno zadebljanje na stopalu, koje nastaje iznad bradavice, ispod kojeg se vide sitne crne točke po kojima se bradavice razlikuju od natiska ili žulja.Ukoliko su bradavice na stopalu brojne mogu se spojiti čineći mozaik.

Zaravnjene bradavice (verrucae planae) su uzrokovane HPV-om tipa 3 ili 10. Tipična dob pojavljivanja ovog tipa bradavica je između 3 i 10-te godine života. Zaravnjene bradavice su klinički posve različite od običnih bradavica. Manifestiraju se kao male izbočine, ravne površine, poligonalnog oblika, promjera 1-4 mm, u boji kože. Smještene su najčešće na licu ali se mogu vidjeti i na rukama (šake) i potkoljenicama. Za razliku od ostalih bradavica, imaju glatku površinu. Boja zaravnjenih bradavica može varirati od žute, preko boje kože do smeđe.

Končaste bradavice su najčešće smještene oko očiju, usta ili nosa. Tanke su i dugačke, u početku boje kože, kasnije mogu poprimiti smeđu boju.

Oralna papilomatoza je oblik HPV infekcije u usnoj šupljini. Mogu su javiti kao pojedinačne ili u većem broju. Izgledaju kao diskretne izbočine u usnoj šupljini.

Način prijenosa

Bradavice najčešće nastaju kao posljedica izravnog kontakta. Mogu nastati i usljed kontakta sa zaraženim predmetima/ površinama kao npr. hodanje bez obuće. Samoprijenos (autoinokulacija), odnosno prijenos sa jednog na drugo mjesto na koži iste osobe je vrlo česta pojava. Inkubacija traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci i ovisi o brojnim čimbenicima. Dva najbitnija čimbenika su: imuloški status i stanje kože. Upalno promijenjena i suha koža olakšavaju ulazak HPV-a u kožu.

Simptomi

Bradavice na stopalu su često bolne i otežavaju hodanje. Na ostalim dijelovima tijela, bradavice su najčešće bez simptoma. Rijetko, mogu biti praćene svrbežom.

Dijagnoza

Dijagnozu obično postavlja sam pacijent (ili roditelj) zbog karakterističnog kliničkog izgleda. Dijagnostički za bradavice na stopalu je bitno ukloniti hiperkeratotičnu naslagu (zadebljanu kožu).

Dermatoskopija se može koristiti za sigurnu dijagnostiku kod spornih slučajeva.

Liječenje

Općenito se male, pojedinačne bradavice bez subjektivnih simptoma ne liječe zbog mogućnosti spontane regresije (nestanka). U oko 2/3 slučajeva bradavice nestaju spontano (samoizliječenje)

bez ožiljka unutar 2 godine.

Stoga je preporuka: Ukoliko bradavica nije bolna i ne smeta; ostavite ju na miru.

Ukoliko su bradavice brojne, bolne i smetaju kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti, potrebno ih je liječiti.

Odluka o terapijskom izboru ovisi o mjestu, broju i tipu bradavice.

Kada je bradavica pojedinačna i ne nalazi se na mjestu pritiska, najbolji terapijski pristup je krioterapija tekućim dušikom i kiretaža.

U slučajevima kada su bradavice brojne i nalaze se na mjestu pritiska najučinkovitija je kombinacija mehaničke terapije i ciljane terapije.

  1. Keratolitička (mehanička) terapija

Najlakši i za pacijenta najmanje bolan oblik terapije: salicilna kiselina u obliku kolodija ili debelog flastera. Nakon keratolitičke terapije posebnim nožem ili skalpelom se uklanja rožnati (“mrtvi”) dio kože.

  1. Ciljana terapija. Nakon uklanjanja rožnatog dijela samu bradavicu se može tretirati brojnim terapijskim sredstvima: antralin pastom, glutaradehidom, podofilinom, 5-fluorouracilom u kombinaciji salicilnom kiselinom, imiquimodom, tretinoinom, krioterapijom, laser terapijom ili kirurški.

Kombinirana terapija zahtjeva međusobnu suradnju liječnika i pacijenta.

Sistemska terapija

Primjenjuje se kada se lokalna terapija ne može primijeniti ili nije učinkovita (previše bradavica, problem smještaja bradavica). Primjenjuje se cimetidine ili dimepranol-inozin. Cimetidin je antihistaminik koji bolikira H2 receptor. Koristi se u dozi 20-40 mg/kg podijeljeno u 3-4 dnevne doze tijekom 4-8 tjedana.

Dimepranol-inozin je imunološki stimulator koji se koristi rijetko i to kod upornih bradavica, koje nisu reagirale na ranije terapijske pokušaje.

Ostale mjere

Važno je napomenuti da su bradavice zarazna bolest kože, kako bi se u kućanstvu poduzele mjere za sprječavanje širenja. Preporuča se izbjegavati korištenje istih ručnika, obuće, sapuna i ostalih predmeta koji dolaze u kontakt s bradavicama. Oprema koja se koristi za rašpanje bradavica (skidanje rožnatog dijela) se ne bi trebala koristiti kod ostalih ukućana dok se ne sterilizira. Bradavice na stopalu je potrebno prekriti ljepljivom trakom (flasterom) ukoliko se želi hodati bos. Ukoliko se bavite kontaktnim sportovima, bradavice se također preporuča prekriti.

Kako spriječiti nastanak bradavica?

U prevenciji je iznimno bitna svakodnevna higijena koja podrazumijeva pranje kože sapunima koji imaju neutralni do blagi kiseli pH i temeljito brisanje pamučnim ručnicima, posebice prostora između prstiju na nogama. Prilikom hodanja po vlažnim podlogama npr. bazeni, tuševi, saune preporučljivo je nošenje natikača. U svakodnevnom životu preporuča se nošenje pamučnih čarapa i obuće u kojoj se noge ne znoje.