fbpx

Rosacea

Rosacea je vrlo česta bolest lica. Zahvaća uglavnom središnji dio lica: nos i obraze. Bolest je nasljedna i obilježava ju poremećena regulacija termoreaktivnih mehanizama.

Nerijetko se kao provocirajući faktor pogoršanja navodi izlaganje suncu, konzumacija alkohola, topli napitci, uzimanje začinjene, paprene hrane, ekspresija emocija, lijekovi. Klinički se manifestira u početku kao prolazno crvenilo, zatim kao crvenilo koje perzistira i u podlozi ima sitne teleangiektazije (stadij 1). U drugom stadiju se uz crvenilo vide upalne promjene (papule i papulopustule) smještene u središnjem dijelu lica.

Treći stadij obilježava pojava naglašenih čvorolikih upaljenih promjena i nastanak fimoznih promjena na nosu ili bradi. U terapiji se u početnom stadiju preporučaju, uz upute o prehrani, izbjegavanje izlaganja UV zrakama, dermokozmetski pripravci s učinkom hlađenja.

U prvom stadiju se terapijski preporuča 0,75-1% metronidazol u obliku kreme ili gela, azelaična kiselina, imunomodulatori. Za upaljene promjene u drugom stadiju dobar terapijski učinak postiže se eritromicinom u obliku gela.

Kod uznapredovale rosacee preporuča se sistemska terapija tetraciklinima (doksiciklin, minociklin) ili isotretinoinom u trajanju 3-6 mjeseci.