fbpx

Urasli nokat

Urasli nokat nastaje kad nokat urasta postranično u nokatni nabor te nastaje bolna pukotina sklona infekciji.

Najčešće je zahvaćen nokat palca, nokat može urastati na jednoj strani nokta, ali nerijetko su zahvaćene obje strane nokta i oba stopala.

Najčešći razlog nastajanja je pogrešno skraćivanje nokta (nokatne ploče) u području kutova, nošenje neadekvatne obuće.

Tjelesna građa i druge individualne karakteristike također mogu biti faktor nastajanja uraslog nokta.

 Razlikujemo tri stadija uraslog nokta.

1.Upalni – ne gnojni stadij – pritiskom u bočni rub nokta dolazi do upalne reakcije sa tipičnim znakovima upale (crvenilo, bol, otok, toplina ).

2.Upalni gnojni stadijod progresivne upale često prodiru bakterije i uzrokuju akutnu upalu nokatnog zida. Pritiskom na nokat izlazi gnojni sekret.

 

3.Upalni – gnojni sa granulacijskim tkivom –  kod upaljenog uraslog nokta u uznapredovalom stadiju nastaje granulacijsko tkivo (divlje meso).

Urasli nokat je veoma bolan i neugodan problem, liječenje je individulno te ovisi o stadiju

bolesti i prisutnosti upale i divljeg mesa.

Terapija koja  vrijedi za sva tri stadija:

  • Tamponada – nokat je potrebno “tamponirati”. Ispod nokatne ploče stavlja se tamponada kako bi dala prostor između nokta i nokatnog kanala. Time postižemo trenutno smanjenje i olakšanje bolova.

Bitno je napomenuti kako je u sva tri stadija  potrebna suradnja asistenta podologije i liječnika dermatovenerologa. Bez adekvatne terapije pri prisutnosti upale, nema napretka.

Kako se problem ne bi više ponavljao potrebno je educirati pacijenta o pravilnom skraćivanju nokta (nokatne ploče) i nošenju odgovarajuće obuće i čarapa.